Why Counseling Doesn't Work
For Some People

1. Some people want an instant fix.
We live in an "instant world".  We have instant coffee.  We have instant telephone service.  We have instant financial transactions.  However, mental and emotional problems often develop over many years and a quick prayer usually doesn't fix the root of the problem.  God's Answer: "By little and little I will drive them out from before thee, until thou be increased, and inherit the land" (Exodus 23:30).
2. Some people seek counselors who try to apply the "right remedy" at the wrong time.
The reality is that everyone is not ready to face the issues and receive the healing and freedom they desire. If the counselor is not led by the Holy Spirit, he can give good counsel, but at the wrong time when people aren't ready to receive it. Such counsel can do more harm than good. God's Answer:  "To every thing there is a season, and a time to every purpose under the heaven" (Ecclesiastes 3:1).
3. Some people seek counselors who just use the wrong remedy.
For example, just taking your fist and hitting the pillow doesn't solve the root problem. Telling others off who have offended you usually causes many more problems.  Telling yourself that you are O.K. when you aren't O.K. doesn't make it O.K.  However, these are often methods used by some counselors.  God's Answer:  "The counsel of the LORD standeth for ever, the thoughts of his heart to all generations" (Psalm 33:11).  "There is no wisdom nor understanding nor counsel against the LORD" (Proverbs 21:30).
4. Some people are unwilling to let go of their addiction.
Addictions are often used to cover the real issues. Some people are unwilling to let go of these addictions. God's Answer:   "Repent ye therefore, and be converted, that your sins may be blotted out, when the times of refreshing shall come from the presence of the Lord" (Acts 3:19).
5. Some people come to counseling with their surface problems.
It is not uncommon that people pitch out a few surface problems to be resolved, but are unwilling to look at the real root problems. God's Answer:  "For from within, out of the heart of men, proceed evil thoughts, adulteries, fornications, murders,  Thefts, covetousness, wickedness, deceit, lasciviousness, an evil eye, blasphemy, pride, foolishness:  All these evil things come from within, and defile the man" (Mark 7:21-23).
6. Some people are not willing to believe that God can or will bring freedom or healing to them.
They may declare that God doesn't care about our emotions.  They may feel they are too far gone for help. God's Answer:  "That seeing they may see, and not perceive; and hearing they may hear, and not understand; lest at any time they should be converted, and their sins should be forgiven them.    They shall perish; but thou remainest; and they all shall wax old as doth a garment." (Mark 4:12).
7. Some people are fearful of change.
A part of healing comes through faith.  One who has been living by sight, must be willing to let go of the sight of the flesh to trust that God will work. God's Answer: "Then he answered and spake unto me, saying, This is the word of the LORD unto Zerubbabel, saying, Not by might, nor by power, but by my spirit, saith the LORD of hosts" (Zechariah 4:6).  "But without faith it is impossible to please him: for he that cometh to God must believe that he is, and that he is a rewarder of them that diligently seek him"  (Hebrews 11:6).
8. Some people take a dose of counseling but don't finish the whole bottle.
Doctors often prescribe antibiotics to people who are sick.  The patient takes a few pills and starts feeling better, then stops taking the medicine.  It is not long before the illness returns and is even stronger than before.  The same is often true in counseling. God's Answer:  "Then said Jesus to those Jews which believed on him, If ye continue in my word, then are ye my disciples indeed; And ye shall know the truth, and the truth shall make you free" (John 8:31-32).
9. Some people simply listen to poor counsel.
Some people come for counseling, but then go away and listen to others who give them poor counsel.  God's Answer: "But he forsook the counsel of the old men, which they had given him, and consulted with the young men that were grown up with him, and which stood before him"  (I Kings 12:8).    "Blessed is the man that walketh not in the counsel of the ungodly, nor standeth in the way of sinners, nor sitteth in the seat of the scornful" (Psalm 1:1).
10. Some people come for counseling, but are unwilling to apply the true remedy.
The Word of God is the doorway to freedom and healing.  However, one must be willing to apply the Word before he sees significant results in his life. God's Answer:  "But be ye doers of the word, and not hearers only, deceiving your own selves. For if any be a hearer of the word, and not a doer, he is like unto a man beholding his natural face in a glass:  For he beholdeth himself, and goeth his way, and straightway forgetteth what manner of man he was" (James 1:22-24)
11. Some people have a false belief that they are unworthy to receive God's mercy and grace.
People sometimes say, "I just don't see how a perfect God could ever love someone like me."  God's Answer:  "Come now, and let us reason together, saith the LORD: though your sins be as scarlet, they shall be as white as snow; though they be red like crimson, they shall be as wool"  (Isaiah 1:18).
12. Some people have a false belief that freedom and healing bring bliss.
Sometimes people think that once they are free and healed that they will never have another attack from the enemy; therefore, when the attack comes, they lose ground.  God's Answer: "And when the devil had ended all the temptation, he departed from him for a season" (Luke 4:13).   "These things I have spoken unto you, that in me ye might have peace. In the world ye shall have tribulation: but be of good cheer; I have overcome the world" (John 16:33).
13. Some people want other people to fix them rather than doing the work themselves.
Some people come to counseling expecting me to snap my fingers and everything will be done for them.  They are unwilling to discipline themselves in the work. God's Answer: "The desire of the slothful killeth him; for his hands refuse to labour" (Proverbs 21:25).   "The slothful hideth his hand in his bosom; it grieveth him to bring it again to his mouth" (Proverbs 26:15).
14. Some people are not willing to receive the truth of God's Word even though Whole Person Counseling attempts to make every effort to minister freedom, healing, and direction. 
Even Jesus, the Son of God, was limited in his ministry. God's Answer: "And he could there do no mighty work, save that he laid his hands upon a few sick folk, and healed them" (Mark 6:5).


Appendix:

    We must understand that it is the Holy Spirit who is the real counselor.    "And the spirit of the LORD shall rest upon him, the spirit of wisdom and understanding, the spirit of counsel and might, the spirit of knowledge and of the fear of the LORD" (Isaiah 11:2).  It is the Holy Spirit who guides us into all truth. "Howbeit when he, the Spirit of truth, is come, he will guide you into all truth: for he shall not speak of himself; but whatsoever he shall hear, that shall he speak: and he will shew you things to come" (John 16:13).


Return To Menu